Translate

Κριθαράκι με Γαρίδες και Φινόκιο


Σας έχω πει πόσο μου αρέσει να χαζεύω  συνταγές στο διαδίκτυο. Είδα γαρίδες με κριθαράκι στο Pinterest και τις ζήλεψα...
Πρόσθεσα και το φινόκιο, το λαϊμ και το lemongrass επειδή υπέθεσα ότι θα ταιριάζουν, και όχι μόνο ταίριαζαν, αλλά βγήκε ένα φαγητό απίθανο! Lemongrass θα βρείτε σε λίγο πιο εξειδικευμένα καταστήματα ειδών διατροφής. Όταν το βρείτε, απλώς βάλτε το ολόκληρο στην κατάψυξη, και χρησιμοποιήστε το όποτε το χρειαστείτε.
Λίγο εξωτικό φαγητό, αλλά και αρκετά μεσογειακό συγχρόνως. Φάτε το μόλις ψηθεί για να είναι ζουμερό! 
Για μεγαλύτερη νοστιμιά, έχω χρησιμοποιήσει φρέσκες γαρίδες με το κέλυφός τους, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καθαρισμένες κατεψυγμένες. 
  

     ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ περίπου μικρές γαρίδες
  • 500 γρ κριθαράκι
  • 2 φινόκιο
  • 2-3 λάϊμ
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2-3 κλωναράκια lemongrass
  • 1 κγ κόλιαντρο σε σκόνη
  • 1 κγ κουρκουμά
  • 3-4 κσ ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Παίρνουμε το ξύσμα από τα λάϊμ, αφού τα ξεπλύνουμε καλά, και τα στίβουμε.
  2. Ξεπλένουμε καλά τις γαρίδες, και τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό. Θέλουμε να τις σκεπάσει κατά 2 δάχτυλα περίπου. Τις αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, και μόλις πάρουν μια βράση, τις σβήνουμε. Τις αφαιρούμε από το νερό, και τις φυλάμε σε ένα βαθύ πιάτο σκεπασμένες.
  3. Σουρώνουμε τον ζωμό από τις γαρίδες σε άλλη κατσαρόλα, και αφού πάρει μια βράση, προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε συχνά, και έχουμε το νου μας εάν χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό στα 12-14 περίπου λεπτά που χρειάζεται για να βράσει.
  4. Εν τω μεταξύ, έχουμε καθαρίσει και κόψει το φινόκιο σε λεπτές φέτες. Κόβουμε σε φετούλες και το lemongrass, αφού έχουμε χαράξει και αφαιρέσει το σκληρό εξωτερικό του περίβλημα. Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο.
  5. Σωτάρουμε με το ελαιόλαδο τα λαχανικά, προσθέτοντας και τα μπαχαρικά μας. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό από τα λάϊμ, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να βράσουν. 
  6. Έχουμε καθαρίσει τις γαρίδες μας, εάν χρειάζεται, και τις τοποθετούμε στο τηγάνι με το φινόκιο να σωταριστούν όταν ο ζωμός έχει μειωθεί σημαντικά, μετά από περίπου 3-4 λεπτά ακόμα.  
  7. Μόλις είναι έτοιμο το κριθαράκι-εάν χρειαστεί το σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε περίσσευμα νερού-προσθέτουμε τα λαχανικά και τις γαρίδες στην κατσαρόλα, τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και λίγο ακόμα ωμό ελαιόλαδο, και σερβίρουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη παρμεζάνα και έξτρα λεμόνι σε κάθε πιάτο.




Comments

  1. Καλημέρα και καλό μήνα.
    Αυτό το φαγητό το φτιάχνω με λιαστές ντομάτες, ωραία ιδέα και το φινόκιο!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake