Translate

Ψωμί με Καρύδια, Σταφίδες και Σαφράν


Ψωμί με ένα twist. Δεν το λες γλυκό, δεν το λες αλμυρό, δεν ξέρω τι ακριβώς το λες, αλλά ξέρω ότι είναι συγκλονιστικό αλειμμένο με φρέσκο βούτυρο! Φάτε το για πρωινό, και θα με θυμηθείτε. Το σαφράν δένει τόσο ωραία με τα καρύδια και τις σταφίδες, που ακόμα κι εγώ που το έφτιαξα πάνω σε μια έμπνευση της στιγμής, δεν το περίμενα. Τα πειράματα καμιά φορά, πετυχαίνουν απροσδόκητα...


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό αλεύρι για ψωμί-εδώ έχω χρησιμοποιήσει το 'Ζυμωτό' των Μύλων Αγίου Γεωργίου
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 3 κγ αλάτι
  • 1 κγ σαφράν
  • 1 κούπα ξυνόγαλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κσ σταφίδες ξανθές
  • 100 γρ καρύδια περίπου
  • 1 κσ σιρόπι αγαύης ή μέλι
  • 2 και 1/4  κούπες χλιαρό νερό




    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ζεσταίνουμε πολύ 2 κουταλιές της σούπας από το νερό, και σε ένα μικρό μπολάκι το ενώνουμε με το σαφράν. Το αφήνουμε για 10 τουλάχιστον λεπτά. 
  2. Στο μπολ του μίξερ, ενώνουμε το αλεύρι, την μαγιά και το χλιαρό νερό. 
  3. Ενώνουμε το σαφράν και το νεράκι του, που θα έχει γίνει πορτοκαλί, με το αλάτι και το ξυνόγαλα. Ανακατεύουμε, και προσθέτουμε στο μίξερ. 
  4. Ανακατεύουμε, με το εξάρτημα της ζύμης ιδανικά, μέχρι να αρχίσει να ενώνεται η ζύμη. Προσθέτουμε και το σιρόπι, και χτυπάμε ακόμα. Θα έχουμε μια μαλακή ζύμη. 
  5. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 40 περίπου λεπτά. Ρίχνουμε λίγο νεράκι με το χέρι μας-σαν να ψεκάζουμε-πάνω από την πετσέτα, για να μην στεγνώσει η επιφάνεια του ζυμαριού μας.
  6. Όταν είναι έτοιμη, θα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. Την βγάζουμε από το μπολ, και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε λίγο, προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι εάν χρειάζεται, για να μην κολλάει στα χέρια μας. 
  7. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια στο κέντρο της ζύμης, και ζυμώνουμε να μοιραστούν καλά. 
  8. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη, ή περισσότερα εάν θέλουμε να κάνουμε μικρά ψωμάκια, και πλάθουμε σε φραντζόλες όποιου σχήματος θέλουμε. 
  9. Τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα που βρέχουμε ελαφρά, και αφήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου να φουσκώσουν σε ζεστό χώρο. 
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου, και όταν είναι έτοιμα, τα χαράζουμε με μυτερό μαχαίρι, και τα ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.
  11. Όταν τα βγάλουμε, τα ψεκάζουμε με λίγο νερό για να γυαλίσουν. 


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake