Translate

Κανελόνια με Κιμά και Μανιτάρια


Ψωνίζοντας πρόσφατα, είδα μπροστά μου κανελόνια, και συνειδητοποίησα ότι δεν σας έχω δώσει ούτε μια συνταγή για αυτά σε αυτό εδώ το blog! Απολογούμαι...Τα κανελόνια είναι ένα εύκολο φαγητό, που απλώς είναι λίγο μπελαλίδικο λόγω του χρόνου που θέλει να προετοιμαστεί η γέμιση, και να ψηθεί όλο το φαγητό μετά. Κατά τα άλλα όμως, είναι απλό και μπορείτε να τα φτιάξετε όπως θέλετε, με γέμιση λαχανικών, κιμά, ακόμα και ψαρικών, και να τα 'τελειώσετε' με όποια σάλτσα τραβάει η όρεξη σας, ή μπεσαμέλ. 
Εδώ σας προτείνω μια γέμιση με κιμά, μανιτάρια, κόκκινο κρασί, φασκόμηλο και άνηθο. Θα σας πω μόνο ότι τα μανιτάρια δεν ήταν έντονα στην γεύση-ξεγέλασα και την κόρη μου που δεν τα τρώει-και ότι ο άνηθος δίνει μια γεύση στο κρέας που θύμιζε λίγο συκωτάκι-οπότε εάν δεν τρώτε συκώτι, θα σας πρότεινα να τον παραλείψετε!
Επέλεξα να τα περιχύσω με μια πολύ απλή κόκκινη σάλτσα, και πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! 



     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι 
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 250 γρ μανιτάρια λευκά μικρά-αγκάρικους
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 πακέτα κανελόνια 
  • 10 περίπου φύλλα φασκόμηλο
  • 50 γρ κουκουνάρι
  • 100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 500 γρ έτοιμο χυμό ντομάτας
  • 2 κσ ελαιόλαδο και άλλες 3 για την σάλτσα
  • αλάτι, πιπέρι



     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας από τυχόν χώματα. Τα κόβουμε σε φετούλες. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το λιώνουμε στο μούλτι ή το τρίβουμε. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο. 
  2. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε 3 κσ ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, και τα φύλλα του φασκόμηλου. Ανακατεύουμε και σωτάρουμε για 5 ακόμα λεπτά, μέχρι να μαραθούν αρκετά. Προσθέτουμε τον κιμά, και ανακατεύουμε καλά, προσπαθώντας να 'σπάσουμε' όποια μεγάλα κομμάτια του. Λιώνουμε την ντομάτα, και την προσθέτουμε στο τηγάνι, όπως και το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε-ελάχιστο αλάτι μιας και θα μπουν τα τυριά μετά- κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο του το ζουμί. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  3. Σβήνουμε την φωτιά, και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και 100 περίπου γρ. από το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε ξανά.
  4. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  5. Σε βαθύ κατσαρολάκι τοποθετούμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό ντομάτας, λίγα φυλλαράκια φασκόμηλου, 1.5 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Όση ώρα βράζει η σάλτσα, ετοιμάζουμε τα κανελόνια μας.
  6. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρέξ, και γεμίζουμε ένα ένα τα κανελόνια, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού. Πρώτα γεμίζουμε από την μια μεριά, και μετά από την άλλη, κλείνοντας με το δάχτυλο μας την άκρη του. Τα τοποθετούμε σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Το δεύτερο πακέτο ενδεχομένως να μην χρειαστεί, αλλά πολλές φορές υπάρχουν πολύ σπασμένα κανελόνια μέσα στο κουτί, και επίσης το κάθε πυρέξ διαφέρει σε μέγεθος, οπότε καλό είναι να το έχετε ώστε να συμπληρώσετε. Εάν σας περισσέψει λίγος κιμάς στο τέλος, ρίξτε τον μέσα στην σάλτσα και ανακατέψτε.
  7. 'Οταν γεμίσει το πυρέξ, και η σάλτσα μας είναι έτοιμη, την ρίχνουμε πάνω στα κανελόνια. Θέλουμε να τα καλύψει εντελώς, οπότε εάν σας φανεί λίγη, προσθέστε λίγο νερό, και αναδεύστε το πυρέξ να πάει παντού. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί, προσθέστε πιπέρι, και καλύψτε όλο το πυρέξ πολύ καλά με ασημόχαρτο. Τοποθετήστε στον φούρνο για 40 λεπτά ακριβώς. Όταν τα βγάλετε, αφαιρέστε το ασημόχαρτο, και αφήστε τα να κρυώσουν για 10 περίπου λεπτά. Σερβίρετε και απολαμβάνετε!


Comments

  1. κανελονια με κιμα εχω φαει αλλα με μανιταρια αμζι και φασκομηλο οχι!! φαινεται πολυ ωραιο και ενδιαφερον στη γευση!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake