Translate

Νηστίσιμα Κουλουράκια με Ταχίνι


Αυτά τα κουλουράκια, θυμίζουν μίνι γλυκά, αρωματικά ψωμάκια. Περιέχουν το εξαιρετικό Μακεδονικό ταχίνι με μέλι που ανακάλυψα τελευταία και το λάτρεψα! Είναι αρωματισμένα με  δύο είδη γλυκάνισου, μαστίχα και μαχλέπι. Τα θεωρώ τέλειο σνακ για μέρες δίαιτας ή νηστείας, όπου όλοι μας θέλουμε να φάμε μέσα στην ημέρα κάτι γλυκό, χωρίς να είναι και τρελά παχυντικό όμως...
Δοκιμάστε τα με τον καφέ σας, και δώστε τα στα παιδάκια σας για το σχολείο. Είναι τραγανά απ'έξω, και μαλακά μέσα, και το βασικό; Δεν λιγώνουν όσα κι αν φάτε!
Προσαρμοσμένη από εμένα συνταγή από το βιβλίο: 'Σαρακοστιανά' των Μ.Δ. Κοκκίνου και Γ.Σ.Κοφινά.


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 βάζο Μακεδονικό ταχίνι με μέλι
  • 2 κσ μέλι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 4 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κγ μαστίχα σε σκόνη
  • 1/2 κγ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κσ γλυκάνισο
  • 2-3 'λουλουδάκια' αστεροειδούς γλυκάνισου
  • 1 κιλό αλεύρι-1/2 ολικής αλέσεως και 1/2 για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα σουσάμι



    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Να σημειώσω ότι η κανονική συνταγή δεν έχει μέλι, περιέχει 1.5 κούπα ζάχαρης, και είναι φτιαγμένη με σκέτο ταχίνι και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μπορείτε εάν θέλετε, να τα δοκιμάσετε κι έτσι.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάζουμε δύο λαμαρίνες, στρώνοντας τες με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Τοποθετούμε τα δύο είδη γλυκάνισου μέσα σε ένα κατσαρολάκι με δύο κούπες νερό. Το βράζουμε για 3-4 λεπτά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη. 
  4. Ενώνουμε τα 3/4 του αλευριού με το μπείκιν, την μαστίχα και το μαχλέπι.
  5. Στο μπολ του μίξερ, ενώνουμε το ταχίνι μαζί με το μέλι, και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό με προσοχή να μην πιτσιλιστούμε. Θέλουμε να αραιώσει τελείως το μείγμα μας. 
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις, και εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή μεν, αλλά που να μην κολλάει στα χέρια μας. 
  7. Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ, και με τα χέρια μας πλάθουμε μπαστουνάκια και τα βουτάμε μέσα. Τα πλάθουμε πάλι απαλά, για να κολλήσει το σουσάμι πάνω τους.
  8. Τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες μας, και ψήνουμε για 12-14 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, και τα μεταφέρουμε άμεσα σε σχάρες για να κρυώσουν.

Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake