Translate

Κέικ Σοκολάτας με Γλάσο Αλμυρής Καραμέλας


Η Παγκόσμια Ημέρα Ψησίματος ή World Baking Day πλησιάζει! Στο τελευταίο Food for Good το οποίο ήταν αφιερωμένο σε αυτήν την ημέρα, και το υποστήριξε πολύ ευγενικά το Βιτάμ, είχαμε φτιάξει όλοι οι bloggers και από ένα μοναδικό κέικ.
Εγώ έφτιαξα κέικ με λεμόνι και παπαρουνόσπορο, αλλά επειδή είχαμε την ίδια ιδέα τρία κορίτσια μαζί, είπα να σας δώσω μια άλλη, νέα συνταγή!
Ένα υγρό, υπερσοκολατένιο κέικ με γλάσο αλμυρής καραμέλας. Οι λέξεις δεν είναι αρκετές να σας το περιγράψω.
Κι επειδή το μότο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψησίματος είναι: "Εσύ για ποιόν θα φτιάξεις κέικ;", θα αφιερώσω το κέικ αυτό πρώτα στο 'ταίρι' μου στο Food for Good, την Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη, που έφτιαξε τα Muffins Καλαμποκιού με Κρεμμυδάκι μαζί μου-έστω και με την λειψή συνταγή που της έστειλα-και μετά στα παιδιά μου, που έχουν φάει από δύο κομμάτια ήδη, και με παρακάλεσαν να μην το μοιράσω στην υπόλοιπη οικογένεια!!!
Συνταγή από δύο βιβλία μου, προσαρμοσμένη από εμένα.



    ΥΛΙΚΑ:
  • 250 γρ Βιτάμ
  • 140 γρ κουβερτούρα 
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1/4 κγ αλάτι
  • 1 κγ σόδα μαγειρικής
  • 1 βανίλια ή 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 και 3/4 κούπας ζεστό νερό με 2 κσ στιγμιαίο καφέ μέσα, ή την ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου
  • 1/4 κούπας λικέρ καφέ ή 1.5 κγ έκχύλισμα-άρωμα καφέ
      Για το γλάσο:
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα ξυνόγαλα
  • 250 γρ βιτάμ και 125 γρ ακόμα
  • 2-3 κούπες άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κγ αλάτι
  • λίγο άνθος αλατιού



      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε βουτυρώνοντας και αλευρώνοντας τες, δύο φόρμες στρογγυλές για κέικ των 22 εκατοστών ή τρεις των 18-εδώ το έχω φτιάξει με τρεις. (Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση, αλλά τότε θα πρέπει να το ψήσετε για 1.5 ώρα στους 135. Επίσης θα το περιχύσετε μετά με το γλάσο αντί να μπει ανάμεσα σε στρώσεις όπως σας δείχνω εδώ.)
  2. Σε ένα μπολ, ενώστε το αλεύρι με το αλάτι και την σόδα-κοσκινήστε ή ανακατέψτε καλά.
  3. Ενώστε σε ένα μεσαίο κατσαρόλι την κουβερτούρα σε κομμάτια, το βιτάμ, τον καφέ και το άρωμα καφέ ή το λικέρ. Πάνω από μέτρια φωτιά, ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν όλα, και προσθέστε την ζάχαρη. Ανακατέψτε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχετε ένα λείο κι ομοιόμορφο μείγμα. Όταν είναι έτοιμο, σβήστε την φωτιά, και αφήστε το στην άκρη για μερικά λεπτά.
  4. Σε ένα μικρό μπολάκι, χτυπήστε τα αυγά. Τοποθετείστε το ζεστό μείγμα της σοκολάτας στο μπολ του μίξερ, και χτυπήστε για 1-2 λεπτά, ώστε να κρυώσει λίγο. Προσθέστε το αλεύρι, και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για ένα ακόμα λεπτό. Τέλος, προσθέστε τα αυγά και την βανίλια, και χτυπήστε για ακόμα 1 λεπτό.
  5. Γεμίστε τις φόρμες σας σε ίσα μέρη, και ψήστε για 25-30 λεπτά εάν έχετε χρησιμοποιήσει τις 3 μικρές, ή 30-35 εάν χρησιμοποιήσατε τις 2 μεγαλύτερες. Ελέγξτε με μία οδοντογλυφίδα- επιτρέπεται να ανοίξετε τον φούρνο μετά από 20 λεπτά τουλάχιστον-και εάν βγαίνει στεγνή, τα κέικ είναι έτοιμα.
  6. Βγάλτε τα από τον φούρνο, και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς μέσα στις φόρμες. 
  7. Φτίαχνετε το γλάσο, ενώνοντας τα 250 γρ Βιτάμ, μαζί με το ξυνόγαλα και την ζάχαρη σε ένα κατσαρόλι. Θα χρειαστείτε ιδανικά ένα θερμόμετρο καραμέλας. Φέρτε τα ανακατεύοντας τα σε χαμηλή φωτιά, σε βράση, και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει το μείγμα. Θέλουμε να φτάσει τους 235-245 βαθμούς. Προσοχή να μην σας καεί, γιατί αρπάζει εύκολα. Επίσης, εάν φουσκώσει αρχικά, προσοχή στην ένταση της φωτιάς σας. Θέλει σχετικά χαμηλή στην αρχή.
  8. Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, την τοποθετείτε στο μπολ του μίξερ και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει λίγο και να κρυώσει. Προσθέτετε το Βιτάμ, την βανίλια και το αλάτι, κι ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος, προσθέτετε και την άχνη λίγη λίγη, χτυπώντας ενδιάμεσα, να ενώνεται καλά κάθε φορά.
  9. Η πυκνότητα του γλάσου εξαρτάται από εσάς- εάν το θέλετε αρκετά ρευστό σταματήστε στις 2 κούπες άχνης. Εγώ πρόσθεσα και τις 3 επειδή ήθελα το κέικ να μπορεί να 'σταθεί'. Όπως και να έχει, το γλάσο όσο το χτυπάτε τόσο ανοίγει σε χρώμα. Επίσης είναι από τα γλάσα που πρέπει να υπολογίζετε ότι όσο κρυώνει, τόσο σταθεροποιείται.
  10. Ξεκολλήστε το κάθε κέικ από την φόρμα του, περνώντας μια λεπτή σπάτουλα ή ένα μαχαίρι από τα πλάινα του, και μετά αναποδογυρίζοντας την φόρμα σε ίσια επιφάνεια, και χτυπώντας την δυνατά με την παλάμη σας. 
  11. Τοποθετήστε το πρώτο κέικ σε πιατέλα, και προσθέστε στην επιφάνεια του, 2-3 πολύ γεμάτες κουταλιές της σούπας γλάσο. Στρώστε απαλά με μια σπάτουλα, και προσθέστε την επόμενη στρώση κέικ. Επαναλάβετε, και τελειώστε την τελευταία στρώση κέικ με αρκετό γλάσο, το οποίο θα πασπαλίσετε με λίγο άνθος αλατιού.
  12. Κόψτε σε μεγαλούτσικα κομμάτια, και απολαύστε άμεσα!




Comments

  1. Φαίνεται απίστευτα λαχταριστό το κέικ, και η σοκολάτα ταιριάζει πολύ με την καραμέλα και δη την αλατισμένη (την οποία και λατρεύω)! Κι εγώ αν το είχα σπίτι θα προσπαθούσα να το φάω μόνη μου χιχιχι!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake